• +385 91 633 3999
    +385 91 609 9999
  • infodrvenabajka.hr
  • Bilje (Baranja)
Fiš paprikaš

Fiš paprikaš

  • Pregledano: 1030 puta

Fiš paprikaš je najpoznatije baranjsko jelo od ribe. Riječ je o pikantnoj ribljoj juhi, obično šarana ili soma, s puno crvene paprike i ljutih začina. Priprema se u kotliću na otvorenoj vatri i servira s domaćim rezancima. Zbog svoje povijesti nastanka postalo je jelo koje spada u jedno od tradicionalnijih hrvatskih jela. Naime, jelo su prvi počeli praviti ribari i seljaci koji su željeli iskoristiti cijelu ribu, ali ujedno i kombinirati sa sastojcima koji su im lako dostupni. Tko bi rekao da će ovo jelo postati simbol Baranje.

Zanimljivosti: U Baranji se često održavaju natjecanja u kuhanju fiša, gdje se uspoređuju vještine kuhanja i okus fiša među lokalnim kuharima.

Recept:

Sastojci

  • 2 kg svježe ribe (som, šaran…)
  • 3 l vode
  • žlica soli
  • 4 žlice slatke paprike (po kg ribe 2 žlice)
  • ljuta paprika po želji (za blagi fiš pola žlice)
  • začinska mješavina za fiš
  • 100 ml bijelog vina
  • 500 g luka pogačara (250 g po kg ribe)
  • žlica koncentrata rajčice u tubi
  • žličica češnjaka u prahu
  • žličica šećera

Postupak

Očistite luk, narežite na veće dijelove ili ga skuhajte cijelog. Nakon toga, izmiksajte luk kako bi postao kaša. Vodu, u kojoj se kuhao luk, ostavite zbog arome i dodajte dodatno otprilike 3L vode. Osim šećera i češnjaka, stavite sve prethodne sastojke u kotlić, a šećer i češnjak ćete dodati naknadno. Odnosno, 10 minuta pred kraj kuhanja. Kada ste dodali sve sastojke, kotlić premjestite na jaku vatru. Nakon što voda proključa, kuhate još onoliko koliko želite da fiš bude gust, cca 25 minuta. Ovo jelo dodatno se može poslužiti i s domaćom tjesteninom.



Galerija: Fiš paprikaš