Potkove šarana
Potkove šarana sastavni su dio mnogih tradicionalnih ribljih jela u Baranji. Priprema se od fileta šarana. Ovaj način rezanja ribe omogućava raznovrsne metode pripreme, od prženja i pečenja, do kuhanja u bogatim gulašima i paprikašima. Potkove šarana možete poslužiti i uz salatu, pečeno povrće ili domaći kruh, a neće ni pogriješiti dodate li umak poput tartara ili ajvara jer daju dodatnu aromu. Jelo je posebno popularno tijekom obiteljskih okupljanja i ribarskih festivala, gdje se njeguje zajedništvo i tradicija
Zanimljivosti: Ovaj način rezanja šarana također je praktičan jer omogućava da se komadi ravnomjerno skuhaju ili ispeku, zadržavajući sočnost ribe.
Recept:
Sastojci
- 1 šaran (oko 1-2 kg)
- 3-4 češnja češnjaka
- Limun (po izboru)
- Maslinovo ulje
- Sol
- Papar
- Peršin (svjež ili sušen)
- Pripremne rašlje (drvene ili metalne)
Priprema
Za pripremu šarana s povrćem, prvo očistite ribu i narežite je na kolutove, točnije potkove te začinite solju i paprom. Nakon toga, pripremite i narežite povrće koje želite. Poput, krumpira, mrkve, luka i paprike.. Na zagrijanom maslinovom ulju pržite luk dok ne poprimi zlatnu boju, zatim dodajte mrkvu, papriku i krumpire te sve promiješajte. Po potrebi dodajte lovorov list, sol i papar. Na povrće posložite potkove šarana, prelijte s malo maslinovog ulja, dodajte nasjeckani češnjak, pokrijte i kuhajte na laganoj vatri 30-40 minuta. Začinite i poslužite po svom ukusu.